Först och främst besöker nog de flesta St Petersburg för alla de kulturella sevärdheter som staden bjuder på. Det mest kända turistmålet är utan tvekan Vinterpalatset som även innehåller den enorma Eremitage-samlingen av konstföremål (över 3 miljoner verk!). Här kan man skåda tsarfamiljernas överflöd och bli riktigt trött på att se tavlor!

Ett annat måste är att besöka Marinskiy eller Mussorgsky-teatrarna och bevittna ett stycke riktigt häftig form av kultur; nämligen balett! Många har varit skeptiker när de gått in i dessa ovan nämnda lokaler men efter föreställningen kommit ut med en helt annan attityd till denna imponerande konstform och idrott! Biljetterna är tyvärr nästan dubbelt så dyra för utlänningar än för ryssar…

Vad många inte tror är att man mycket väl kan besöka staden även för den ryska gastronomin! Nu kanske ni skrattar och tänker på stenhårt bröd och borstsj, men faktum är att just St Petersburg som ju är “window to the west” erbjuder en ofantlig mängd riktigt bra restauranger och caféer, inte att förglömma nattklubbar… Jag ska ge er två av mina favoriter:

“Idioten” är vårt favorithak och många fredagsmiddagar intages där. Lokalen är inredd som Dostoevskijs hem och är extremt mkt kitsch så är man pretentiös bör man inte gå hit. Många expats äter här och priserna är bra men kanske aningen högre än andra restauranger som vänder sig till ryssar. Men vill man äta väl tillagad och gudomligt god vegetarisk mat ska man inte tveka att gå dit. Även servicen och de engelsktalande servitriserna gör det värt att besöka stället! Goda viner tillgängliga, även vita. (Adress: Moika 82, nära St Isaacs katedralen)

“Giuseppe Park” precis vid “Church of spilled Blood” är vår kvarterspizzeria som serverar käk för lokala mafiosi, hehe… Faktum är att man sällan ser annat än Lexus, Hummers och andra lyxbilar utanför denna restaurang som gör riktigt bra italiensk mat, men det är pizzorna som är deras starka kort. Jag måste erkänna att de gör de bästa pizzorna jag någonsin smakat! Bra husets röda vin, men se upp med det vita! Även här är det bra priser men inga riktiga “rysspriser”.