I fredags (23 feb) var det nationell helgdag och man firade ”Mansdagen”, det ni! Då firade de ryska kvinnorna sina män med rosor, goda middagar, presenter och annat som män tycker om att få! Jag har också hört att många karlar traditionellt firar denna dag med konstant festande från torsdag kl 13:00 tills det att helgen är över…

Det är i grunden en hyllning till Röda armén och kallades då för ”the day of the defenders of the Motherland” men det har nu blivit en ganska kommersiell ”All Men’s Day”.

Jag hade givetvis stora planer för kvällen som dock fick revideras eftersom tidsschemat sprack rejält. Av de stora planerna som innehöll bl a hajmatning på Oceanarium blev det istället en längre sittning på en utomordentligt mysig och bra restaurang; vi besökte den indiskinspirerade, helvegetariska restaurangen Kashmir som ligger på Bolshaya Moscovskaya 7. Det var som att komma hem till en trevlig fest, eftersom restaurangen endast har 7 små bord och det satt två musiker och improviserade på gitarr och dragspel, milslångt ifrån gamla covers… Vi var helnöjda med den lugna kvällen och bestämde oss för att ta hajarna en annan dag, Johan skulle förresten jobba dagen efter så det var inte läge för nattklubb. Men jag är mkt excited, och så även Johan, över att vi upptäckt detta för oss nya område här i stan, vi kallar det ”söder om Nevsky” men det är egentligen sydost från oss och handlar om området kring Pushkinskaya och Vladimirskaya metrostationer. Det är egentligen bara en halvtimmes promenad från oss men staden är så rik på saker att göra så man upptäcker inte allt på en gång, vi har tidigare sällan rört oss i de här områdena. Men nu har vi som sagt börjat dra oss ditåt och det är en härlig känsla att vara upptäckare i sin egen stad!

Länk om Men’s day.

Vill ni besöka restaurang Kashmir kvällstid bör ni boka bord i förväg eftersom det finns så få platser, och ni ska helst vara säkra på att komma. Jag betalade t o m en reservationsavgift, men då hade jag beställt lite “extragrejer” som skulle vara framdukade när vi kom. Telefonnumret som står i “In Your Pocket” är fel, det rätta numret är: 575-63-69. Köket är öppet från 11:00 på fm tills sista gästen går på natten… Jag åt förresten “business-lunch” där häromdagen för 120 rubel som bestod av lins och grönsakssoppa, basmatiris och grönsaksröra, indiskt bröd och en kryddig samosa. Helt OK för ca 30:-! De har fantastiskt gott te… En kanna Masala-chai full med extra kryddor och kokat på mjölk kostar 150 rubel… men det är det värt!