När ”hela världen” uppmärksammar kvinnors kamp för jämställdhet den 8 mars så har vi här i Ryssland ännu en ”Valentines Day” med kärleksbudskap och blommor!

Dagen till ära satt jag och min ryska väninna och fikade sönder oss i ganska många timmar och diskuterade våra länders olika traditioner och tankesätt. Ett underbart givande tankeutbyte! Ett kan ju sägas och det är att det här med jämställdhet inte har fått så stort utrymme här! Saker och ting är som det är och män och kvinnor har sina roller på gott och ont. Även om det är kvinnorna som nu tar för sig mest på den ryska arbetsmarknaden så är det även de som förväntas göra marktjänsten därhemma. Samtidigt som de presterar på dessa två plan ska de dessutom se fantastiska ut! Visst är det så att det klassiska mönstret med en hårt arbetande man och en hemmafru lever kvar, för det är ju fortfarande ett tecken på status här om man har en icke-arbetande fru och ett gäng barn man klarar av att försörja.

Den internationella kvinnodagen, 8 mars, är en nationell helgdag här i Ryssland (som så många andra dagar). Syftet är lite förenklat att mannen då ska behandla sin kvinna som den prinsessa hon innerst inne är i hans ögon! Jag tror faktiskt att männen här tar sin uppgift på största allvar, aldrig förr har jag sett så många karlar med blomsterkvastar i händerna, unga som gamla, pigga som trötta bar de blommor hem till sina donnor. Stackars den som inte fick några blommor igår… Även tjejer ger små presenter till varandra som en gåva på 8 mars! Ganska annorlunda i svenska ögon och i en mening gulligt och bra, men jag kan inte låta bli att tänka att det också är oförargligt omedvetet! Men, men… vem är jag att döma?

En annan intressant sak vi pratade om igår är ett ständigt aktuellt diskussionstema, speciellt bland nyinflyttade expats. Det handlar om de ryska kvinnornas klädstil! Många svenska kvinnor (och ”politiskt korrekta” män) som besöker Ryssland förfäras över hur de ryska kvinnorna går klädda på stan till vardags (läs: minimalt med tyg, korta kjolar och skyhöga stilettos alternativt ”over-knee-stövlar” med stilettklack mitt i vintern). Den ”medvetna” mannen och kvinnan från exempelvis Sverige anser ofta att det här handlar om objektifiering, att kvinnan uppmanas tillfredsställa det manliga ögat, och att detta är ett tecken på den patriarkala maktstrukturen i samhället som bestämmer reglerna för det sociala samspelet. Jag har frågat ryska vänner om vad de anser om sådana reaktioner, men det verkar inte som om det upplevs vara något problem med denna i våra ögon extremt ”sexiga” klädstil. Våra analyser kan givetvis vara korrekta, men den gemene ryssen menar att de inte ser problemet och att man däremot är stolt och glad över att kunna hålla sig vacker och köpa vackra kläder till sig själv (eller om det är mannen som köper till sin fru). Modet är annorlunda här och kvinnan är familjens juvel som ska poleras och visas upp. Mina källor berättar dock att den gemene ryskan inte alltid är dressad till tänderna. Så fort man kommer hem byter man om till något bekvämare och hänger prydligt upp sina vackra kläder på galgar så att de är fina nästa gång man ska ut på ärende och de ska användas. Man ser ju dock tydligt att inte samma vikt läggs vid att polera de ryska männens utseende… (ursäkta men det är faktiskt sant!) Tänk den dagen de börjar göra det, jag längtar! smiley