När jag häromdagen besökte Aeroflots kontor fick jag en intressant inblick i detta lands stolta kultur. På trottoaren utanför biljettkontoret stod en samling gubbar med militära detaljer på kläderna bredvid schalettprydda gummor med krökta ryggar. Jag kunde inte undgå att få en hastig flashback från de ryska TV-bilderna jag minns från ett tidigt nittiotal. När jag kom närmare var det dock inget som stämde med denna dystra minnesbild. Dessa äldre medborgare var visserligen inte de mest bemedlade stadsborna men de verkade vara ganska glada och förväntansfulla. Kanske skulle de alla ut och resa tillsammans? På ryskt manér gick jag målmedvetet in i butiken och ingen protesterade utan log nästan välvilligt mot mig (har man en god anledning att gå före i köer så får man faktiskt göra det här!) Väl därinne fick jag dock snällt sätta mig och vänta bland seniorerna. Det fanns inget nummerlappssystem utan den äldre vakten med bister min pekade fram oss en efter en utifrån sitt eget tycke. Män och kvinnor i +80-års åldern blev dock direkt styrda fram till kassan, varför det var på det viset skulle jag snart få reda på.

Eftersom Peterburgsborna generellt är nyfikna och trevliga var det inte svårt att börja samtala med den äldre herrn intill. Han blev min kunskapskälla under den halvtimme som gjorde detta annars vanliga flygkontorsbesök till ett fantastiskt vittnesmål om den ryska folksjälen och den nationalistiska stoltheten. Denna patriotism som påverkar såväl det dagliga ryska livet som landets internationella relationer! Mannen ifråga, som visade sig vara en dolt invalidiserad militär, berättade att det just denna dag var starten på Aeroflots årliga rea på flygbiljetter för just krigsinvalider och för alla de människor som överlevt i St Petersburg under Belägringen 1941-1944. Jag insåg då att de allra äldsta kunderna här, de som vakten pekade fram till kassan utan fördröjning, var de få som nu lever kvar av ”Belägringsgenerationen”. Det är dem vi kan sända en tacksamhetstanke för att vi som turister nu kan besöka Vinterpalatset, flanera längs Nevsky Prospekt och vandra i Dostojevskijs kvarter bland alla andra storslagna byggnader. Hitlers direkta order var nämligen att fira in nyåret -42 på hotell Astoria i centrala St Petersburg och sedan jämna staden med marken och omöjliggöra fortsatt boende där.

Ni som läst om de ”900 dagarna” vet att det dog nästan en miljon människor i staden då nazisterna blockerade dåvarande Leningrad från omvärlden som en del i operation Barbarossa. Ryssarna skulle svältas till kapitulation inne i staden, men lyckades ändå mot alla odds hålla stånd mot nazitrupperna och till sist följa efter dem i deras reträtt till Berlin 1945. De bitande ryska vintrarna som tidigare fungerat som vapen mot utländsk invasion blev nu en skoningslös ödeläggare i de egna leden och det sägs att husens trappuppgångar fylldes med lik eftersom människorna inte hade ork att flytta sina döda släktingar. Kanske var det ett alltför högt pris att betala för att bevara den ståtliga staden, men man låter i varje fall inte bli att hedra sina förfäders insats. Än idag, dryga 60 år senare, firar man årligen nazisternas reträtt och Leningradbornas befrielse med stora konserter och festligheter. Det är tydligt att denna historiska händelse, Belägringen, påverkat St Peterburgborna något enormt och bidragit till att skapa denna väldigt speciella känsla och stolthet för sin stad och sina förfäder. Snart firas även ”Victory Day” den 9 maj. När de flesta européer talar om det andra världskriget så är det ett mycket sorgsamt minne till skillnad från en ryss som då brister ut i ett stolt leende och menar att detta var deras stora seger i ”The Great Patriotic War”, detta till kostnaden av nära 26 miljoner ryska liv. Så hedrar även tidigare nämnda flygbolag dessa gamla krigshjältar och överlevare från belägringen genom att erbjuda nästan gratis flygresor till dessa pensionärer som annars har det tämligen knapert och som nu kan ha råd att resa till släktingar runt om i landet, kanske till ett syskon som evakuerades och stannade kvar i Sibirien? Mannen framför mig skulle nu i varje fall ta flyget till Novosibirsk för ynka 35 rubel, en summa som motsvarar en dryg tia! Det säljs förmodligen inte så många weekendresor till Paris till de här kunderna, men snacka om att som företag skapa goodwill och dra nytta av kultur och patriotisk anda i marknadsföringen! Only in Russia, my friends, only in Russia…