I morgon firar vi vintersolståndet. Sist jag firade en hednisk högtid var vid Samhain, då frosten började komma. Nu har Moder jords krafter vilat djupt nere under den frusna jorden. Naturen legat i vinterdvala, men trots mörkret och kylan omkring oss pågår hela tiden saker i det tysta och det dolda. Under markytan gror rötter i väntan på att jorden åter ska bli varm, och på trädens grenspetsar finns knoppar som bara väntar på tillräckligt ljus för att kunna slå ut och grönska.

Symboliken kan se ut såhär: Samhain är sommarens slut och vi säger farväl till solen/solguden, som reser in i mörkret och dör. Men hans död är bara temporär. Vintersolståndet, Yule, är tidpunkten då gudinnan åter föder fram honom som en ung man, och solen är tillbaka! Han växer sig allt starkare medan gudinnan slumrar i mörkret och hämtar krafter, för att vid Imbolc, den 2 februari, vakna till liv som den unga kvinnan, våren.

Vi tänder ljus för att besegra mörkret under denna mörkrets årstid och för att locka solen tillbaka. Vi kanske inte längre beströr stugans golv med halm för att öka det kommande årets skörd men vi använder fortfarande halmprydnader av olika slag. Och vi sätter gärna ut en havrekärve till småfåglarna eller som man ursprungligen gjorde, sätter ut den för Odens häst Sleipner ska få något att äta när Oden i sin skepnad av Jolner, julens gud, drar runt på sin vilda jakt i julnätternas mörker.

Jag har nyligen firat min pojkväns familjehelgon Sankt Nicholaus; “Sveti Nikola”. Eftersom jag intresserar mig för det andliga och det spirituella i ceremonier var det en mkt intressant och trevlig upplevelse. Imorgon är det då min käres tid att fira med mig…

För er som samtidigt vill göra en insats för världsfreden; kolla in denna happening.

Imorgon kl 13:04 smäller det… haha….

Ha det gött nu mina vänner och är ni nyfikna på senaste nytt (allt det där som jag inte bloggar om.. ) ring mig vettja!!

Glad Yule!

Hell Jolner!

Merry Winter Solstice!